Suomen ylioppilaskuntien liitto

SYL sivistysvaliokunnan kuultavana valtiontalouden kehyksistä

SYL oli keskiviikkona 25.4. sivistysvaliokunnan kuultavana valtiontalouden kehyksistä vuosille 2013-2016 annetusta valtioneuvoston selonteosta.

Kehyspäätöksien suhteen annoimme kiitosta opintotuen indeksiin sitomisesta, Taideyliopiston perustamisesta, nuorten yhteiskuntatakuun resurssilisäyksestä sekä ateriatuen tämänvuotisen korotuksen pitämisestä voimassa. Sen sijaan yliopistoindeksin jäädyttämistä pidämme lyhytnäköisenä toimenpiteenä, joka heikentää yliopistojen mahdollisuuksia laadukkaaseen tutkimukseen ja opetukseen.

Muistutimme sivistysvaliokuntaa myös siitä, että kehyspäätösten yhteydessä hallitus on päättänyt kokonaisen kahden vuoden tauon jälkeen perustaa jälleen työryhmän pohtimaan opintotuen rakenteellista kehittämistä opintoaikojen lyhentämiseksi opintotuen “kannustavuuden” kehittämisen kautta. Päätös herättää kummastusta, sillä edellisen opintotukityöryhmän esittämät opintotuen tiukennukset – eli opintopistevaatimusten tiukentaminen sekä opintotuen myöntäminen erikseen kandidaatin ja maisterin tutkintoihin – toteutettiin vasta viime syksynä. Lisäksi esimerkiksi opintoaikojen nopeuttamiseen tähtäävät opintoaikojen rajaukset alkavat vaikuttaa vasta tänä vuonna. Näistä uudistuksista yhdenkään vaikutuksia ei ole arvioitu lainkaan. Opintolainan vuonna 2005 käyttöön tullutta kannustinjärjestelmää sen sijaan arvioidaan parhaillaan, joskin kyseinen arviointi on vielä pahasti kesken.

SYL:n kirjallinen lausunto on luettavissa alta. Lue myös SYL:n ja SAMOK:n kannanotto kehysriihen tuloksista.


Tämän kirjoituksen on kirjoittanut ja julkaissut Jarno Lappalainen 26.4.2012 kello 16:30. Se on luokiteltu kategoriaan Lausunnot ja merkitty aihesanoilla . Voit kommentoida kirjoitusta alapuolella. Voit kirjautua Facebook-, Twitter- tai Disqus-tunnuksilla sekä kommentoida anonyymisti.