Suomen ylioppilaskuntien liitto

Opiskelukyky

Verkostotapaaminen opiskelukyvyn ja uusien opiskelijoiden parissa toimiville 26.5.2014

Lappeenrannan teknillinen yliopisto järjestää 27.-28.5. Peda-Forum-päivät, joiden yhteydessä järjestetään verkostotapaamisia maanantaina 26.5.

Opiskelukyvyn ja uusien opiskelijoiden parissa toimivien tapaaminen järjestetään klo 14-17.30 myöhemmin ilmoitettavassa tilassa.

Verkostotapaamisen kohderyhmänä on Finfye-verkosto (ensimmäisen opiskeluvuoden parissa  toimivat), muut yliopistoissa opiskelijoiden hyvinvointi- ja  opiskelukykytyötä tekevät sekä aiheesta kiinnostuneet opiskelijat.

Tapaamisen tavoitteena on kuulla kokemuksia ja jakaa käytäntöjä  opiskelukyvyn edistämisestä yliopistoissa. Tapaamisen järjestää Kyky-projekti yhdessä Finfye-verkoston aktiivien kanssa.

Ohjelma:
14.00     Kahvitarjoilu
14.15     Tullaan tutuiksi
14.45     Opiskelukyky- ja hyvinvointityön organisointi yliopistoissa: Tampereen yliopisto, Aalto-yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Turun yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto
15.15    Työskentelyä
15.45    Tauko
16.00    Mikä on tärkeää opintoihin kiinnittymisessä? Vinkkejä, ideoita ja vertaistukea uusien opiskelijoiden orientoimiseen
16.30    Työskentelyä
17.30    Lopetus

Ilmoittautumiset tapaamiseen päivien ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittautumislomakkeella. Jos tulet pelkkään verkostotapaamiseen, ilmoittaudu sähköpostilla: Laura Heinonen, etunimi.sukunimi@syl.fi.

 

Opiskelukyky.fi-sivut on avattu

Uusi Opiskelukyky.fi-sivusto tarjoaa opiskeluyhteisöille ideoita ja malleja opiskelukyvyn ja opiskeluinnon tukemiseen. Sivusto kokoaa opiskelukykyä edistävän Kyky-projektin kolmivuotisen työn tulokset ja täydentää jo syksyllä julkaistua Innolla opiskelukykyä -materiaalia.

Opiskelukyky.fi-sivuston artikkeleissa tutustutaan muun muassa opiskelijakeskeiseen oppimiseen ja annetaan vinkkejä opiskelijajärjestöjen yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Sieltä löytyy myös esimerkkejä opiskelijayhteisöjen vahvistamiseen ja opiskelutaitojen tukemiseen opetuksessa. Materiaalia voivat hyödyntää niin yliopistojen opetushenkilökunta, opintojen ohjaajat ja kehittäjät kuin ylioppilaskuntien toimijat ja ainejärjestöaktiivit. Sivusto täydentyy kevään aikana uusilla artikkeleilla.

Onko sinulla opiskelukyvyn edistämiseen sopivaa materiaalia, jonka haluaisit jakaa muille opiskelukyky.fi -sivuston kautta? Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia hyvistä käytännöistä, linkeistä, materiaaleista ja uusista aiheista, joita voisi lisätä sivustolle. Ehdotuksia voi lähettää Eevalle, yhteystiedot alla.

Suunnittelija Eeva Myller, p. 044 780 0229, etunimi.sukunimi@syl.fi

http://www.opiskelukyky.fi

Twitter ja Facebook: aihetunnus #opiskelukyky

Innolla opiskelukykyä -materiaali

Materiaalipaketin tavoitteena on tarjota tietoa ja virikkeitä yliopistoyhteisöille opiskelukyvyn ja opiskeluinnon lisäämiseksi neljästä näkökulmasta: Iloitseminen ja innostus, yrittäminen ja uskaltaminen, osaaminen ja pärjääminen sekä hyvinvointi ja muista huolehtiminen.

Materiaali sopii hyödynnettäväksi korkeakoulujen eri tasoilla ja opiskelijajärjestöissä. Materiaalia voidaan käyttää keskustelun herättämiseksi esimerkiksi erilaisissa kehittämisryhmissä, työpajoissa ja kokouksissa. Paketti sisältää vihkon, pohdintakysymyksiä sisältäviä kortteja, tuunattavan julisteen ja kommentoivia tarroja. Lisäksi mukana on esimerkkejä projektissa yhteistyössä kehitetyistä malleista, joista on tulossa tarkemmat kuvakset ja lisämateriaalia erillisille nettisivuille.

Paperiversiota (suomi, ruotsi, englanti) paketista voi tilata projektipäällikkö Laura Heinoselta (etunimi.sukunimi@syl.fi). Suomenkielisen materiaalin kaikki osat tulevat myöhemmin verkkoon painovalmiina tiedostoina.

Materiaali pdf-muodossa: Suomeksi, EnglishSvenska

Opiskelukyvyn edistäminen pähkinänkuoressa – mitä, miksi ja kuinka?

Opiskelukyky on opiskelijan työkykyä ja oppilaitos hänen työpaikkansa. Opiskelukyky vaikuttaa opintojen sujumiseen, oppimistuloksiin ja opiskelijan sekä opiskeluyhteisön hyvinvointiin. Opiskelukyky kantaa hedelmää myös valmistumisen jälkeen, sillä opiskelukykyinen opiskelija on tuleva hyvinvoiva ja osaava työntekijä.

Opiskelukykyyn voidaan vaikuttaa opetus- ja ohjaustoiminnalla, opiskeluympäristöllä sekä tukemalla opiskelijan opiskelutaitoja ja voimavaroja. Edistämistoimintaan voivat osallistua yhteisön kaikki jäsenet. Opiskelukyvystä ja sen edistämisestä löytyy lisätietoa Kyky-hankkeessa 2009-2010 tuotetuista opiskelukyvyn edistämisen suosituksista ja hyvistä käytännöistä. Suositukset löytyvät Opiskelukykyä ja yhteisöllisyyttä -raportista.

Kyky-projekti 2011-2013

Kyky-projektissa edistetään opiskelukykyä ja yhteisöllisyyttä kehittämällä opiskelijoiden integroitumista, osallisuutta ja opiskelijajärjestötoimintaa sekä vakiinnuttamalla opiskelukyvyn edistämistyötä. Projektissa tuotetaan opiskelukykyä tukevia toimintamalleja, materiaaleja ja koulutuspaketteja korkeakouluyhteisöjen käyttöön sekä järjestetään avoimia seminaareja.

Projekti on Suomen ylioppilaskuntien liiton koordinoima ja sen yhteistyötoimijoita ovat Aalto-yliopisto ja Tampereen yliopisto sekä niiden ylioppilaskunnat. Kyky-projekti on osa Campus Conexus II -projektia, jossa edistetään opiskelukykyä ja yhteisöllisyyttä vaikuttamalla opiskeluyhteisöihin, opetussuunnitelmatyöhön, ohjaukseen ja neuvontaan sekä verkkopalveluihin. Rahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto. Projekti on jatkoa Kyky-hankkeelle ja Campus Conexus I -projektille. Kyky-hankkeen materiaalit löytyvät osoitteesta http://www.syl.fi/kyky-hanke/.

Kyky-sähköpostilista toimii opiskelukykyä edistävän Kyky-projektin tiedotuskanavana. Listan kautta välitetään tietoa opiskelukyvystä ja sen edistämisestä vuosina 2011-2013. Kyky-listan kautta välitetään tietoa noin kuusi kertaa vuodessa ja listalta voi irtisanoutua.

Voit liittyä Kyky-projektin sähköpostilistalle täältä.

Tykkää myös Kyky-projektin Facebook-sivusta: https://www.facebook.com/opiskelukyky

Yhteystiedot:
projektipäällikkö  Laura Heinonen +358 44 3093 520
sähköposti: etunimi.sukunimi@syl.fi

suunnittelija Eeva Myller +358 44 7800 229
sähköposti: etunimi.sukunimi@syl.fi

 

AJANKOHTAISTA:

Kyky-kuulumiset 4/2013

Tutustu uusimpaan uutiskirjeeseemme: Kyky-kuulumiset 4/2013

 

Innolla opiskelukykyä! -seminaari 21.10.2013

Kyky-projektin päätösseminaari Innolla opiskelukykyä! keräsi noin 150 opiskelukyvyn kehittäjää Dipoliin 21. lokakuuta. Ohjelmaan ja puhujien esittelyyn voit tutustua seminaarivihkosta: Innolla opiskelukykyä -seminaarivihko.

Seminaarin materiaalit

Keynote: Tutkimusprofessori Jari Hakanen (TTL) & työn imu (toimitettu osallistujille)

Keynote: Professori Marita Mäkinen (TaY) & oppimiskulttuurit (esitys)

Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen Opiskelijabarometrin julkaisu (esitysOpiskelijabarometri Otuksen sivuilla)

Rinnakkaissessiot

A Opiskeluinto ja paremmat korkeakoulupoliittiset ratkaisut julkisen sektorin kestävyysvajeeseen (materiaali)

B Leipätyöstä intohimotyöhön (materiaali)

C Pro opiskeluyhteisö! – Opiskeluympäristöä ja -yhteisöä yhdessä tarkastaen (HyypiäMäkelä)

D Aalto Design Factory ja elinikäisen oppimisen avaintaidot (Study ReportCPM-menetelmä)

E Yhteisöihin vaikuttaminen ryhmäinterventioiden avulla (materiaali)

F Onnistuen ja innostuen! (materiaali)

G Uudenlainen verkko-opetus ja oppimisen muutos (AivoriehaKurhila)

H Keitä opiskelijat ovat? (materiaali)

I Järjestötoiminta osana yliopisto-opiskelua (peruttu)

 

10.9.2013

Kyky-kuulumiset 3/2013

Kyky kuulumiset 3 2013 from SYL

27.5.2013

Kyky-kuulumiset 2/2013

Kyky kuulumiset 2 2013 (id 2915) from SYL

12.3.2013

Kyky-kuulumiset 1/2013

Kyky kuulumiset 1/2013 from SYL

13.2.2013

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012 julkaistiin YTHS:n Opiskelijan omppupäivässä 13.2.2013. Tutkimukseen voi tutustua YTHS:n verkkosivuilla, osoitteessa http://www.yths.fi/terveystieto_ja_tutkimus/tutkimus_ja_julkaisutoiminta/korkeakouluopiskelijoiden_terveystutkimus. Alla Kyky-projektin projektipäällikön Johanna Kujalan esitys tutkimuksen julkaisuseminaarissa.

Kyky terveystutkimus kott_130213 (id 2326) (id 2490) from SYL

1.2.2013

Eka vuosi – työpaja 16.1.2013 Helsingissä

Kyky-projekti järjesti yhdessä yliopistojen FinFYE (First Year Experience) -verkoston ja Aalto-yliopiston kanssa opiskelujen ensimmäisen vuoden kehittämistyöpajan 16.1.2013. Eka vuosi – työpajaan osallistui n. 90 ensimmäisen vuoden parissa työskentelevää henkilöä ympäri Suomen. Osallistujajoukossa oli opettajia, kehittäjiä, opintohallinnon ja -suunnittelun toimijoita sekä opiskelijajärjestöjen edustajia. Mukana oli myös mm. yliopistopastoreita ja YTHS:n edustajia. Alla työpajan materiaaleja.

19.12.2012

Kyky-kuulumiset 3/2012

Tässä kirjeessä:
1. Kyky-projektin kuulumisia
2. SYL:n liittokokous valitsi liitolle uuden hallituksen
3. European First Year Experience -konferenssi Helsingissä 13.-15.5.2013
4. Eka vuosi – työpaja 16.1.2013 Helsingissä
5. Ilmoittaudu maksuttomaan konferenssiin: Higher education – higher level learning?
6. Opiskelijan omppupäivä – Terveystietoa ja opiskelukykyä -seminaari ke 13.2.2013

1. Kyky-projektin kuulumisia
Aallon ja Tampereen yliopistoissa on edistetty hyvää opiskelukykyä monin tavoin. Kyky-projekti on ollut tukemassa kehittämistyötä muun muassa tutkintouudistusten ja hyvinvointityön yhteydessä. Opintojen alkuvaiheen kysymykset ovat olleet yliopistoissa keskeisiä syyskaudella, ja projekti onkin osallistunut molemmissa yliopistoissa uusien opiskelijoiden orientaatioiden kehittämiseen.

Opiskelijajärjestöjen ja ylioppilaskuntien kanssa olemme kehittäneet koulutustoimintaa erityisesti yhdenvertaisuus- ja hyvinvointiteemoista. Olemme jatkaneet työskentelyä myös ylioppilaskuntien järjestösektorien verkoston kanssa. Verkostossa tapahtuneen kokemusten vaihdon kautta on esimerkiksi koulutuksia ja järjestötoiminnan kansainvälisyyttä kehitetty monessa ylioppilaskunnassa.

Opiskelukykykäsitteen kehittäminen yhdessä Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiön (Otus rs) sekä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiötä (YTHS), opintopsykologeja ja opiskelijoita edustavien asiantuntijoiden kanssa on jatkunut. Toinen työpaja aiheesta järjestettiin 12.12.2012 Helsingissä ja sen tuloksia voivat kiinnostuneet tiedustella Kyky-projektista tai Otuksen tutkijoilta.

2. SYL:n liittokokous valitsi liitolle uuden hallituksen
Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) liittokokous valitsi Tampereella 23.–24. marraskuuta järjestetyssä liittokokousessaan hallituksen vuodelle 2013. Puheenjohtajaksi valittiin kasvatustieteen ylioppilas Marina Lampinen, 25, HYYstä. Liittokokous valitsi lisäksi hallitukseen kuusi jäsentä: Niina Jurva (Tamy), Jukka Koivisto (TYY), Joel Kuuva (LTKY), Noora Laak (AYY), Aino-Kaisa Manninen (OYY) ja Turkka Sinisalo (VYY). Kokouksessa päätettiin myös ensi vuoden toimintasuunnitelmasta ja hyväksyttiin liittokokouskannanotto, jossa SYL vaatii vauhtia korkeakoulutuksen rakenteelliseen kehittämiseen.

3. European First Year Experience -konferenssi Helsingissä 13.-15.5.2013
Kansainvälinen European First Year Experience –konferenssi järjestetään Helsingissä 13.–15. toukokuuta 2013. Konferenssiin odotetaan 300 osallistujaa erityisesti eurooppalaisista yliopistoista. Konferenssin tavoitteena on edistää yliopistojen toimenpiteitä, joilla opiskelijoiden ensimmäisen opiskeluvuoden merkitys tunnustetaan ja opiskelijoita tuetaan ensimmäisen vuoden aikana.
Alustava kutsu: http://blogs.helsinki.fi/efyehelsinki2013/files/2012/11/invitation.pdf

4. Eka vuosi – työpaja 16.1.2013 Helsingissä
Kyky-projekti ja Aalto-yliopisto järjestävät yliopistoissa ensimmäisen vuoden opiskelukokemuksen kanssa toimiville työpajan, jonka tavoitteena on käsitellä opintojen alkuvaiheeseen ja ensimmäiseen opiskeluvuoteen liittyviä kysymyksiä, sekä jakaa toimintaan liittyviä kokemuksia ja käytäntöjä.

Työpajaan toivotettiin tervetulleiksi kaikki aiheesta kiinnostuneet henkilöt niin opiskelijajärjestöistä, opintohallinnosta kuin opetushenkilökunnastakin. Mukaan mahtui kuitenkin vai 80 ensimmäisenä ilmoittautunutta, ja määrä on tullut täyteen. Työpajan esitykset ja tuotokset tulevat jakoon ja niistä tiedotetaan mm. Kyky-kuulumiskirjeessä.

5. Ilmoittaudu maksuttomaan konferenssiin: Higher education – higher level learning?
Tallinnassa järjestetään 23.-25.1.2013 kiinnostava konferenssi korkeakouluopetuksen kehittämisestä. Mukana on myös Kyky-projektin esitys oppimiskulttuurin muuttamisesta. Ilmoittautuminen konferenssiin päättyy 10.1.2013. Konferenssiin ei ole osallistumismaksua. Lisätietoa ja ilmoittautuminen: http://primus.archimedes.ee/conference2013/index.php
6. Opiskelijan omppupäivä – Terveystietoa ja opiskelukykyä -seminaari ke 13.2.2013
Tervetuloa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön Opiskelijan omppupäivä – Terveystietoa ja opiskelukykyä -seminaariin ke 13.2.2013, Metropoliaan, Bulevardi 31, Helsinki.

Seminaarissa julkistetaan vuoden 2012 Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus sekä
keskustellaan opiskelijoiden hyvinvoinnista ja opiskelukyvystä sekä terveysongelmista.
Opiskelijan omppupäivän terveysteemat ovat esillä YTHS:n toimipisteissä ja
päivän aikana opiskelijoille jaetaan omenoita. Seminaaripäivä on samalla säätiön 59. syntymäpäivä.

Ilmoittautuminen seminaariin 31.1.2013 mennessä tästä linkistä. Seminaarikieli on suomi.

OHJELMA
11.30 Omakustanteinen lounas
12.30 Seminaarin avaus, valtuuskunnan puheenjohtaja Jorma Huuhtanen, YTHS
12.45 Terveystutkimuksen julkistaminen, yhteisöterveyden ylilääkäri, dos. Kristina Kunttu, YTHS
13.45 Keskustelua ja kysymyksiä terveystutkimuksesta
14.00 Kahvitauko ja mediatilaisuus
14.30 Jännittäminen ja opiskelukyky, lehtori, FT Merja Almonkari, Jyväskylän yliopisto
15.00 Netti- ja peliongelmat sekä opiskelukyky, psykologi, FT Marjo Kokko, YTHS
15.30 Näin edistämme opiskelukykyä, projektipäällikkö Johanna Kujala, suunnittelijat Laura Heinonen ja Ann-Marie Norrgrann, Kyky-projekti, Campus Conexus II
16.00 Cocktails

Lisätietoja: Kristina Kunttu, yhteisöterveyden ylilääkäri, kristina.kunttu(at)yths.fi, p. 050 544 2946 (terveystutkimus); Sari Krappe, viestintäpäällikkö, sari.krappe(at)yths.fi, p. 046 710 1540

Voit lukea seminaarikutsun myös nettiosoitteessa http://www.yths.fi.
Du kan läsa seminarieinbjudan också på webbadressen http://www.yths.fi/sv.
Tule sinäkin haukkaamaan ja jakamaan tiedon omenaa!

20.6.2012

Kyky-kuulumiset 2/2012

View more documents from SYL.

4.5.2012

Järjestö- ja yhdenvertaisuussektoreiden tapaaminen

SYL ja Kyky-projekti järjestivät ylioppilaskuntien järjestö- ja yhdenvertaisuusasioiden parissa työskenteleville työntekijöille ja hallituksen jäsenille yhteisen tapaamisen perjantaina 4.5.2012. Tapaamisessa työstettiin yhdessä mm. järjestötoiminnan saavutettavuuteen ja yhdenvertaisuuteen liittyvä teemoja. Päivän alustusten ja ulkopuolisten puhujien esitykset sekä työpajatyöskentelyn tuotokset on katsottavissa tai ladattavissa alla. Kiitämme osallistujia antoisasta tapaamisesta!

Yhdenvertaisuus järjestötoiminnassa 4.5.2012 (id 921)

View more PowerPoint from SYL

Opiskelijatoiminnan saavutettavuus-04052012-lavikainen (id 923)

View more PowerPoint from SYL

2012 kyky jarjestotoiminnassa_jaksaminen (id 856)

View more PowerPoint from SYL

Vapaaehtoisten motivointi ja johtaminen palonen (id 922)

View more PowerPoint from SYL

Rasismi arjessa kukkamaa 4.5.2012 (id 925)

View more PowerPoint from SYL

Syl yhdenvertaisuustapaaminen040512 kaunismaa (id 926)

View more PowerPoint from SYL

17.2.2012


Helmikuun Kyky-kuulumiset

Kyky kuulumiset helmikuu 2012

View more documents from SYL

23.12.2011

Joulukuun Kyky-kuulumiset

kyky kuulumiset joulukuu 2011

View more documents from SYL

25.8.2011

Alkusyksyn Kyky-kuulumisia

Kyky kuulumiset elokuu2011

View more documents from SYL.

24.8.2011
Kyky-projektin logokilpailun voitti Safa Hovisen leimamainen ehdotus

Logotiedote 24.8.2011

View more documents from SYL.

Kyky-projekti toivottaa hyvää kesää!

Palaamme töihin jälleen elokuun alussa. Tarkemmat loma-aikamme sekä kevään kuulumisia ja syksyn suunnitelmia löytyy oheisesta tiedotteesta.

Kyky kuulumiset kesäkuu2011

View more documents from SYL.

Ylioppilaskuntien järjestö- ja kulttuurisektorien tapaaminen järjestettiin Tampereella 12.5.2011. Kyky-projekti osallistui tapaamiseen opiskelukyvyn edistämistä järjestötoiminnassa käsittelevällä työpajalla. Esitys sisältää alustukset Kyky-projektista, opiskelukyvystä ja yhteisöllisyydesta, saavutettavasta järjestö- ja kulttuuritoiminnasta sekä jaksamisesta järjestötoiminnassa. Lisäksi esitykseen on koottu keskustelumuistiinpanot ja työryhmätyöskentelyn tuotoksia. Työpajaan osallistui 15 järjestö- tai kulttuurisektoreilla työskentelevää sihteeriä tai hallitusvastaavaa ylioppilaskunnista ympäri Suomen.

Kyky järjestö ja kulttuuri 12.5.2011

View more presentations from SYL.

Helmikuun Kyky-kuulumiset